A portable vertical without radials
Έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορητές κεραίες όλα αυτά τα χρόνια.
Τα διπλά, τα δίπολα και οι κεραίες με τροφοδοσία άκρου λειτουργούν καλά, αλλά απαιτούν χώρο και στηρίγματα.
Ο βρόχος μαγνήτη μου λειτουργεί, αλλά περιλαμβάνει ένα βαρύ τρίποδο, χρειάζεται χρόνο για να ρυθμιστεί και δεν κρατιέται καλά στον άνεμο.
Τα αντίθετα και τα ακτινικά που αποτελούν μέρος των κατακόρυφων κεραιών καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο και παρουσιάζουν κινδύνους ενεργοποίησης.
Εξακολουθώ να χρησιμοποιώ όλες αυτές τις επιλογές μερικές φορές, αλλά πιο πρόσφατα έτεινα προς τις κάθετες.
Έχω μαστίγια μονομπάντ με κέντρο Diamond που χρησιμοποιώ στο SUV μου αλλά και λειτουργούν ικανοποιητικά σε πάγκο ή τραπέζι πάρκου.
Μια κάπως τροποποιημένη ρύθμιση Buddistick λειτουργεί επίσης σε τέτοιες καταστάσεις.
Και τα δύο απαιτούν αντίθετο, αν και έχω χρησιμοποιήσει επίσης ύφασμα Farraday ως επίπεδο εδάφους.
Είτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί με συντομευμένο αντίθετο όταν είναι απαραίτητο και παρόλο που αυτό είναι συμβιβασμός, συντονίζονται όμορφα με το KX3/KX3.
Αλλά όταν δεν θέλω να τα βάλω με ακτινικά/αντίθετα και στηρίγματα, η αγαπημένη μου κεραία είναι αυτή τη στιγμή ένας πτυσσόμενος στύλος Jackite 31’ με 30 πόδια σύρματος τυλιγμένο χαλαρά γύρω του και ένα unun 9:1 στο κάτω μέρος, που τροφοδοτείται από τουλάχιστον 25’ ομοαξονικό που χρησιμεύει και ως αντίθετο.
Τέσσερις κοντοί τύποι ασφαλισμένοι με πασσάλους σκηνής στηρίζουν το κοντάρι. Μερικές φορές το δένω στον στύλο σε ένα κατάστρωμα καμπίνας.
Ο στύλος από υαλοβάμβακα Jackite 31 ποδιών σχεδιάστηκε για παρμπρίζ, αλλά χρησιμοποιείται συχνά από ερασιτέχνες για στήριξη κεραίας.
Κατασκευάζεται στις ΗΠΑ και διατίθεται απευθείας από Τζακίτης ή από την Amazon για περίπου 120 $ που αποστέλλονται.
Το 9:1 unun που χρησιμοποιώ είναι από την Nelson Antennas στο eBay, αν και έχω χρησιμοποιήσει επίσης ένα homebrew που σχεδιάστηκε από την EARC στη Χαβάη αυτές οι κατευθύνσεις.
Είναι δυνατή μια ποικιλία μηκών κεραίας. Χρησιμοποιώ 30’ και όταν τυλίγεται χαλαρά γύρω από το κοντάρι, επιτρέπει στο unun να ακουμπήσει λίγο πάνω από το έδαφος.
Μερικές στροφές γύρω από τον πόλο εμποδίζουν επίσης τον πόλο να λυγίσει και τον άνεμο να χτυπήσει το σύρμα γύρω.
Τροφοδοτημένο με τουλάχιστον 25’ coax, τόσο το KX3 όσο και το IC-7300 μου με εξωτερικό δέκτη φορτώνουν καλά και κάνουν επαφές.
Τα πάντα εκτός από τον ιστό ταιριάζουν όμορφα σε ένα πλαστικό κουτί τύπου amo, επομένως είναι σχετικά συμπαγές στη μεταφορά.
Ένας στύλος 31’ δεν είναι ακριβώς stealth, αλλά τουλάχιστον δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο στο έδαφος.
Το κοντάρι μου είναι πράσινο, αν και είναι επίσης διαθέσιμο σε πορτοκαλί χρώμα εάν θέλετε να κάνετε μια δήλωση ή να προειδοποιήσετε τα drones που πετούν χαμηλά.
Έρχεται και σε μαύρο.
Η πορτοκαλί συσκευή δεμένη στον πόλο είναι ένα φθηνό επίπεδο ράβδου με οριζόντια στάθμη φυσαλίδων από την Amazon που με βοηθά να κρατήσω τον πόλο ίσιο.
Οι θηλιές σχοινιών μέσω ενός ρυθμιζόμενου σφιγκτήρα στην κορυφή του πρώτου τμήματος του πόλου παρέχουν σημεία σύνδεσης για τα σχοινιά τύπου.
Το σπιρτόκουτο είναι στερεωμένο στον πόλο με μια προσαρμοσμένη τρισδιάστατη τυπωμένη βάση κατασκευασμένη από έναν πωλητή Etsy (M4designs3d, αναζήτηση για “Spiderbeam 10 μέτρων LDG unun balun slip-on mount” στο Ets
Φυσικά, όταν το απαιτεί η κατάσταση, το σπιρτόκουτο και το σύρμα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως οριζόντια ή ακόμα και ως κεραία σε σχήμα L.
Οι πληροφορίες με το σπιρτόκουτο Nelson Antenna συνιστούν να χρησιμοποιείται ως ένα είδος ανεστραμμένου sloper, με το σπιρτόκουτο στον πομπό και το μακρινό άκρο υπερυψωμένο, και αυτή είναι μια άλλη πιθανή διαμόρφωση που έχω χρησιμοποιήσει με επιτυχία.;
Συνολικά, είναι μια απλή και ευέλικτη κεραία για φορητή ή σταθερή χρήση.
K4LXY Ham Radio Projects & Ideas